Fosfor emissies uit huishoudens

  • Geplaatst op
  • Door Daphné De Maesschalck
  • Geplaatst in wasmiddel
Fosfor emissies uit huishoudens

Fosfor emissies uit huishoudens

In de kranten wordt er de laatste tijd heel wat geschreven rond de stikstofakkoorden en boeren die de boosdoeners zijn. Ik volgde gisteren een avond over circulaire landbouw waar Prof. Erik Meers van UGent zijn uitleg deed. Op een correcte manier naar de boeren toe, niet vingerwijzend maar duidend. Dat zij zeker niet de enige zijn met verantwoordelijkheid maar dat zij en wij wel dringend stappen moeten ondernemen.

Wat mij erg is bijgebleven en waar we met Zonnehoed zeker iets aan kunnen bijdragen is, dat het grootste aandeel (52%) van de fosfor emissies in het oppervlaktewater voort komt uit huishoudelijk afval water.

Vandaar mijn onderzoekje hier voor jullie:

 

Vanwaar komt dat fosfor nu?

De stijging aan fosfor emissies in het huishoudelijk afvalwater is te wijten aan het toenemend gebruik van synthetische detergenten. De aan de wasmiddelen toegevoegde stoffen bevatten onder meer polyfosfaten als onthardingsmiddel. Van de totale hoeveelheid fosfaat in huishoudelijk afvalwater wordt ongeveer 1/3 geacht afkomstig te zijn van oppervlakteactieve stoffen. Ondertussen is dit al erg teruggedrongen door allerlei wettelijke verplichtingen in de huishoudindustrie. Toch kunnen we maar beter een ecologisch wasmiddel gebruiken dat geen fosfaten bevat.

In Europa is in de Europese detergentenverordening ( 648/2004/EG ) bepaald, dat ALLE oppervlakte-actieve stoffen die in was en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn. Daarom worden deze stoffen ook gebruikt voor ecologische alternatieven.

 

Oppervlakte-actieve stoffen worden onder andere toegepast in: afwasmiddel, crèmes, detergent, douchegel, inkt, lijm, shampoo, verf, wasmiddel en tandpasta

 

Wat bevatten onze wasmiddelen?

  • Yokuu wasstrips: > 30% anionogene oppervlakteactieve stoffen, <30% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, parfums en goede bacteriën.
  • EcoEgg Laundry Egg: > 30% anionogene oppervlakteactieve stoffen, 15-30% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen. Bevat geen agressieve chemicaliën, petrochemicaliën, enzymen, optische bleekmiddelen of fosfaten.
  • Attitude vloeibaar wasmiddel: 5-15% anionogene oppervlakteactieve stoffen, 5-15% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, water, natriumchloride, citroenzuur, glycerine, extract van camellia sinensis-blad (groene thee), terpineol (citrus), decanal (citrus), allylcaproaat (zoet fruit)
  • Ulrich Natürlich vloeibaar wasmiddel 1L: 5-15% niet-ionische oppervlakteactieve stoffen, 5-15% anionische oppervlakteactieve stoffen, <5% plantaardige zeep, <5% zeepkruidextract, <5% melkzuur, water
  • Zeepvlokken van La Droguerie Ecologique  (zelf vloeibaar wasmiddel maken): >30% zeep en glycerine, uitsluitend verkregen uit biologische plantaardige oliën. 5-15% water. <5% zout en sequestreermiddel
  • Sonett waspoeder 2,4kg: >30% zeep uit raap- palm- en kokosolie, 15-30% kleimineralen en silicaten, voor oplossen en binden van vuil, 5-15% soda, versterkt de waskracht van de zeep; 5-15% zeoliet; 1-5% anionische tensiden (kokosvetalcoholsulfaat); <1% balsamische toevoegingen (de plantaardige producten komen steeds uit gecontroleerde biologische landbouw of wildpluk)

 

Poeder – vloeibaar – strips/ei - wat is het beste?

Waspoeder is heel goed om plantaardige vlekken weg te krijgen. Het lost minder op in water en kan dan (zeker bij overmatig gebruik) vlekken geven op donkere kleding. Waspoeder kan meestal niet op lage temperatuur gebruikt worden. Waspoeder is beter voor het milieu omdat er tijdens de productie veel minder water gebruikt wordt dan bij vloeibaar wasmiddel. Afvoerbuizen geraken minder snel verstopt maar het kan wel aankoeken in de machine of in het wasmiddelvakje. Het schuurt meer over je kleding waardoor er meer vezels los komen, je kleding verslijt dus sneller en er komen microvezels in het water terecht. 

 

Vloeibaar wasmiddel kan wel op lagere temperaturen gebruikt worden omdat het makkelijk oplost in water. Sommigen vinden het makkelijker doseerbaar dan poeder. Vaak is vloeibaar wasmiddel wel duurder. Bij vloeibaar wasmiddel laat je kleding minder vezels los, wat belangrijk is bij synthetische kleding aangezien deze vezels anders in het afvalwater terecht komen. Er is meer kans op vetluis (vettige substantie die achterblijft in de wasmachine) door wassen op lage temperaturen en verstopping van afvoeren. Af en toe een machine draaien op een hogere temperatuur (60-90°C) is dus aangeraden!

 

Wasstrips en waseieren zijn voor mij persoonlijk de beste optie. Weinig of geen waterverspilling tijdens de productie, lichter om te transporteren. Lost gemakkelijk op in het water. Laat geen residu’s achter in machine voor zover gekend. Mijn voorkeur gaat uit naar de wasstrips omdat die enkel een kartonnen verpakking hebben. Heel licht zijn voor transport. De wasstrips van Yokuu kunnen gebruikt worden voor wassen van 15 tot 95°C waardoor je dus ook de problemen van verstoppingen niet hebt. Je kan ze ook gebruiken voor wol en zijde dus heb je maar 1 product nodig voor al je wasjes. Het wasei is van plastic en ook de parels zitten in verschillende plastic zakjes verpakt. Wat ik wel jammer vind. Ik doe echter al jaren met hetzelfde wasei dus het is zeker een goed en goedkoop alternatief. Wasstrips vallen duidelijk duurder uit.

 

Vergelijking prijs - gebruik - duurzaamheid

Wasmiddel

Prijs per wasbeurt

Ecologische/praktische waarde

Yokuu wasstrips (32 stuks)

€0.41

De strips zitten in een kartonnen doosje, compact, weinig afval. Handig in gebruik, gewoon 1 strip in de wasmachine gooien.

Voor alle wasjes! Ook wol! Temperaturen van 15 tot 95°C en handwas. Geproduceerd in België Labels: Vegan

EcoEgg Laundry Egg (720 washes)

€0.04

Gaat super lang mee en is dus de goedkoopste oplossing! Enkel spijtig dat de parels in plastic zakjes zitten en het ei is natuurlijk ook in plastic. Handig omdat je net als de wasstrips niet moet doseren en het ei dus gewoon in de trommel legt. Vanaf 15° Niet voor wassen boven 60°C. Geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Labels: AllergyUK, NottestedonAnimals

Attitude vloeibaar wasmiddel 1.05L

€0.34

Plastic fles van 1L goed voor 35 wasbeurten maar kan ook in Bulk2Go packs besteld worden. Attitude plant een boom per verkocht product. Labels: Crueltyfreeandvegan, EWG verified, Ecologo. Je klassieke vloeibaar wasmiddel maar beter voor het milieu. Van 15 tot 95°C. Geproduceerd in Canada.

Ulrich Natürlich vloeibaar wasmiddel 1L

€0.48

Plastic fles van 1L goed voor 33 wasbeurten. Voor wassen van 30 tot 95°C. Labels: Vegan. Geproduceerd in Duitsland. Maatschappelijke betrokkenheid van Ulrich Natürlich: ondersteuning van mensen met een handicap op de lange termijn. Dit product is afgevuld en verpakt in een sociale tewerkstellingsplaats

La Droguerie écologique zeepvlokken (1kg)

€0.07 (als je het als vloeibaar wasmiddel gebruikt, zoals beschreven op de verpakking)

Wanneer je er waspoeder mee maakt, voeg je nog een aantal ingrediënten toe en kan de prijs dus hoger liggen.

Papieren zak met laagje van bioplastic, 100% composteerbaar. Vlokken oplossen in warm water. Eventjes wat doe het zelf werk maar je kan de hoeveelheid maken naargelang je verbruik. Met 1 zak doe je erg lang (149 wasbeurten). Ecocert- keurmerk. Gemaakt in Frankrijk

Sonett waspoeder 2,4kg

€0.29

Kartonnen doos met plastic zak. Niet geschikt voor fijne was zoals wol. Wassen van 40 tot 95°C. +/- 53 wasbeurten. Labels: NatureCareProducts, CSE, Vegan. Dosering staat op verpakking. Geproduceerd in Duitsland.

 

Deze tekst is gevormd uit mijn eigen ervaring, dingen die ik gehoord heb tijdens de lezing over circulaire landbouw en opzoekingen op het internet. De tekst is dus mogelijks niet volledig wetenschappelijk correct. Toevoegingen of verbeteringen mag je steeds sturen naar [email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »