Labels
- Geplaatst op
- Door Daphné De Maesschalck
- Geplaatst in Labels
Greenwashing daar doen we niet aan. Vandaar hier uitleg over de labels waarmee onze producten gecertificeerd zijn en waarvoor ze staan. Zo kom je te weten waarom we deze producten in onze winkel verkopen.
Ik zet deze post al online maar weet dat dit een "work in progress" is.
Vele info komt van de site Labelinfo.be waar je veel uitleg vindt over heel veel labels. Klik je op de naam van het label dan kom je op de site van dat betreffende label uit. Onderaan de tekst verwijs ik telkens naar onze producten die het betreffende label hebben.
Fairtrade is een internationaal label voor eerlijke handel met het Globale Zuiden, opgericht onder de naam 'Max Havelaar' in 1988. Het label kan teruggevonden worden op onder meer voedingsproducten, textiel en cosmetica.
Fairtrade garandeert goede arbeidsomstandigheden en omvat eveneens een reeks milieucriteria. Het label biedt (financiële) ondersteuning aan de landbouwer en zijn gemeenschap, d.m.v. een minimumprijs en een premie.
Hier vind je al onze Fairtrade gecertificeerde producten.
Fair for life is een internationaal fair trade label. Het geeft aan dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt.
Verder moeten goede arbeidsomstandigheden worden gerespecteerd. Tenslotte moet gewerkt worden met contracten van minimaal drie jaar en moet een eerlijke prijs worden betaald aan de producent. Ook dialoog met de producent en een continu streven naar verbetering maken deel uit van de criteria.
Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel, cosmetica en artisanale producten.
Hier vind je al onze Fair for life gecertificeerde producten.
Fair Wear Foundation is een internationaal multi-stakeholderinitiatief voor goede arbeidsomstandigheden in de textielsector, opgericht in 1999.
Het multi-stakeholderinitiatief werkt samen met de sector om de arbeidsomstandigheden doorheen de keten te verbeteren. Enkel de meest vooruitstrevende bedrijven mogen hun lidmaatschap van de Fair Wear Foundation aanduiden op hun producten. Het Fair Wear-label is een erkenning voor de bedrijven/merken die lid zijn van de Fair Wear Foundation. Het is geen productlabel.
De Fair Wear Foundation benadrukt dat ze geen garanties kan bieden dat gelabelde producten voldoen aan alle criteria van het label. De Fair Wear Foundation voert zelf de controle uit.
Hier vind je al onze Fair Wear gecertificeerde producten.
Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002. Het GOTS kwaliteitssysteem is gebaseerd op inspecties op locatie en een certificering van de volledige keten, van productie tot verkoop. Duurzame mode, ethische kleding en eerlijke productie kan van alles betekenen, het GOTS label definieert duidelijk aan welke criteria een merk moet voldoen. Het is een label voor biologische textiel maar omvat ook ecologische en ethische criteria.
Het label is verankerd in de Europese wetgeving. Het wordt beheerd door GOTS (Global Organic Textile Standard), een internationale organisatie die samengesteld is uit vier leden die vroeger elk een afzonderlijk label voor biologisch textiel hadden. De vier leden zijn Organic Trade Association, Japan Organic Coton Association, International Association of Natural Textile Industry en Soil Association (UK) and JOCA (Japan). Nationale labels zoals IVN Naturtextil (Duitsland) en Soil Association (Verenigd Koninkrijk) zijn toegetreden tot het GOTS-label.
De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen. Het label houdt enkel rekening met de productie van het textiel en kijkt niet naar de productieomstandigheden in de katoenteelt. Het label kijkt enkel naar natuurlijke vezels.
Hier vind je alle GOTS gecertificeerde producten.
Het Oeko-Tex Standard 100 label is een internationaal label voor tapijten en ander textiel, opgericht in 1992. Het label garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat voor mensen. Het label kijkt zowel naar natuurlijke als naar synthetische vezels. Dit label wordt beheerd door International Oeko-Tex Association, dat eveneens de controle uitvoert. Die associatie ontstond als een vereniging van 16 onderzoeksinstituten voor textiel, waaronder Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid.
Hun limietwaarden voor schadelijke stoffen worden jaarlijks herzien.
Hier vind je alle Oeko-Tex Standard 100 gecertificeerde producten.
B Corp-certificering is een aanduiding dat een bedrijf voldoet aan hoge normen op het gebied van geverifieerde prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie over factoren van personeelsbeloningen en liefdadigheidsgiften tot praktijken in de toeleveringsketen en inputmaterialen. Om certificering te behalen moet een bedrijf:
- Hoge sociale en milieuprestaties aantonen door een B Impact Assessment-score van 80 of hoger te behalen en de B-Lab risicobeoordeling te doorstaan. Multinationals moeten ook voldoen aan de basisvereisten.
- Een juridische verbintenis aangaan door hun corporate governance-structuur te veranderen, zodat deze verantwoording aflegt aan alle belanghebbenden, niet alleen aan de aandeelhouders, en de status van voordeelvennootschap krijgt, indien beschikbaar in hun rechtsgebied.
- Transparantie aantonen door toe te staan dat informatie over hun prestaties vergeleken worden met de normen van B Lab en deze informatie openbaar beschikbaar is op hun B Corp-profiel op de website van B Lab.
Hier vind je alle producten van B Corp gecertificeerde bedrijven.
De Organic Content Standard is een internationaal label voor niet-voedingsproducten. Het label geeft het percentage aan biologisch gecertificeerde stoffen in het eindproduct aan.
Het label wordt beheerd door Textile Exchange en gecontroleerd door onafhankelijke, geaccrediteerde controle organisaties.
Hier vind je al onze Organic Content Standard gecertificeerde producten.
Hier vind je alle producten van Klimaneutral gecertificeerde bedrijven.
Hier vind je alle producten van Cruelty free and vegan gecertificeerde bedrijven.
Hier vind je al onze Natural Cosmetics Standard gecertificeerde producten.