Week van de Duurzame Gemeente

Van 18 tot 25 september 2021 vieren we de zesde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarom organiseert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (afgekort: VVSG) voor de vierde maal op rij de Week van de Duurzame Gemeente.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals’ (SDG’s)

De ‘Agenda 2030′ met zijn 17 SDG’s werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015. De SDG’s zijn de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen, met dit fundamentele verschil dat ze niet meer uitgaan van de klassieke Noord-Zuid indeling. Ze zijn universeel en gelden voor alle landen in de wereld, noord en zuid, oost en west. Dit betekent dat er veel uitdagingen zijn en tegelijk veel kansen om gezamenlijk de schouders onder dit universele verhaal te zetten.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen richten zich op overheden, bedrijven, universiteiten en wetenschappelijke instellingen, verenigingen en organisaties, en op de burgers, waar ook ter wereld. Voor steden, gemeenten en OCMW’s, als eerstelijnsoverheid, bieden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een interessant kader om vanuit het lokale beleid en de lokale praktijk het verband te leggen tussen lokaal en globaal. Ze kunnen hun burgers benadrukken dat elke inspanning hoe ooglijk klein die ook lijkt, ook al een verschil kan maken.

Er doen naar het schijnt maar liefst 117 Vlaamse gemeenten mee. Tijdens de campagneweek hijsen die de SDG-vlag aan het gemeentehuis en zetten ze hun lokale duurzame helden in de bloemetjes. Zo ook in Zwalm.

Ja, in het echte leven dragen ze geen cape, maar ze zijn er wel: de DUURZAME HELDEN van Zwalm. Die helden dragen bij tot een aangenamer, energiezuiniger, groener, veiliger, properder, eerlijker, gezonder of socialer Zwalm. Het kan je buur zijn, een collega, je oma of kleinzoon, de vereniging waar je lid van bent, …

En misschien vind je ook dat wij, met Zonnehoed, ons steentje bijdragen, dus als je zin, tijd, of gewoon eens zot wilt doen, stuur dan voor 10/09/2021 een mailtje naar duurzaamheid@zwalm.be. En vertel er zeker bij waarom Zonnehoed jullie duurzame held is.

Een heel mooi lokaal initiatief van de gemeente Zwalm is alvast hun steun aan gezinnen die kiezen voor herbruikbare luiers. Want hoe schattig die kleintjes ook mogen zijn, hun ecologische voetafdruk is dat al veel minder. Wegwerpluiers zorgen voor een enorme ecologische voetafdruk en een enorme afvalberg. Per baby zorgen wegwerpluiers voor meer dan één ton afval. In Vlaanderen moet jaarlijks zo’n 70.000 ton wegwerpluiers verbrand of gestort worden. Dat kost jaarlijks aan OVAM (en de belastingbetaler) 6 miljoen euro aan afvalophaling en –verwerking.

Maar wegwijs geraken in het wasbare luierlandschap is ook niet zo gemakkelijk. En daarom organiseert Zonnehoed op donderdag 23 september om 19u30 een luierinfosessie. Die bovendien volledig gratis is. Inschrijven kan via info@zonnehoed.be