Waarom je baby dragen?

Naar aanleiding van de International Babywearing Week werd me gevraagd een woordje uitleg te schrijven over het waarom van babydragen, of m.a.w. waarom het logisch en goed is om onze kindjes dicht bij ons te hebben. En aangezien we het onszelf als ouder ook wat comfortabel mogen maken, lijkt een draagdoek of draagzak hét hulpmiddel bij uitstek.

Dragen is eigenlijk heel natuurlijk.

De wervelkolom van baby’tjes heeft nog helemaal geen S-vorm, zoals die van oudere, reeds lopende, kinderen. De rug van een baby heeft een C-vorm.  Als je je kindje oppakt trekt het in een reflex de beentjes op als een kikkertje. De voetjes en scheenbenen worden zo gedraaid, opdat ze het lichaam van diegene die ze draagt goed kunnen omvatten. De handpalmen en voetjes hebben een grijpreflex, het kindje wil zich letterlijk vastklampen aan papa of mama.

Een baby’tje huilt wanneer het alleen is, of zich alleen voelt. Een baby zal van nature stil worden als hij door de verzorgers opgepakt wordt. Baby’s hebben nabijheid nodig om zich goed te voelen.

Zo is dragen één van de beste manieren om een goede hechting met je kindje tot stand te brengen. Het voorziet in de behoefte aan huid-op-huid-contact en kindjes voelen zich ontzettend veilig zo dicht tegen papa of mama aan. Je kindje kan je ruiken, voelen en horen. Het kloppen van je hart maakt je kindje rustig; hij krijgt op die manier het vertrouwde gevoel dat hij ook in de baarmoeder had. Je kindje is begrensd en geborgen door de stof van de doek of drager. Je kindje zal minder huilen in de doek. En jij hebt je handen vrij!

Ook de samenstelling van de moedermelk, die heel lactoserijk is, wijst er op dat mensen bij de groep der zoogdieren horen die hun jongen op hun lichaam dragen. De pasgeboren jongen van draaglingen lijken op hun ouders. Ze hebben goed functionerende zintuigen, maar hebben een onrijp zenuwstelsel en zijn nog lang niet in staat om zicht voort te bewegen. Daarom worden ze dus gedragen. De jongen zijn helemaal ingesteld op de constante fysieke nabijheid van de moeder en slaan instinctief alarm als ze alleen gelaten worden. Voorbeelden van draaglingen zijn apen, buideldieren, en dus ook de Homo sapiens.

Nestvlieders, daarentegen, zijn zo goed als ‘af’ bij de geboorte. Ze zien eruit als een miniatuurversie van hun volwassen soortgenoten en kunnen vrijwel meteen na de geboorte op hun poten staan en lopen. Hun zintuigen functioneren optimaal. De melk van nestvliedende zoogdieren is erg rijk aan eiwitten, bedoeld om de jongen snel te helpen groeien en om hun spieren snel te versterken, zodat ze met de ouders of de kudde meekunnen. Voor een nestvlieder is alleen zijn levensgevaarlijk. Als mama uit het zicht is zal het jong in paniek raken en haar zoeken. Voorbeelden van nestvlieders zijn koeien, paarden, herten en olifanten.

Nog een andere groep van zoogdieren zijn de nestblijvers. Zij worden naakt en volstrekt hulpeloos geboren. Ze zijn blind, kunnen nog niet lopen en lijken helemaal nog niet op de volwassen versie van hun soort. Hun moeder trekt er lang op uit om eten te zoeken, in eerste instantie voor zichzelf, later ook voor haar jongen. Dat betekent dat de jongen een lange tijd alleen blijven. Om veilig te zijn is het essentieel dat de jongen in het nest blijven en stil zijn, om geen aandacht te trekken van eventuele roofdieren. De melk van nestblijvende zoogdieren heeft een hoog vetgehalte en is dus behoorlijk zwaar verteerbaar zodat de jongen een hele tijd zonder melk kunnen. Voorbeelden van nestblijvers zijn katten, konijnen en muizen.

Dragen is bij uitstek geschikt voor premature kindjes. Meer en meer wordt door artsen erkend dat ‘skin to skin’ zorgt voor een goede en veilige hechting. Naar de voordelen van kangoeroeën van te vroeg geboren kindjes werd al heel wat onderzoek gedaan, en zo bleek o.a. dat de temperatuur en de ademhaling constanter blijven. Steeds meer ziekenhuizen zien gelukkig het belang hiervan in en promoten het.

Ook in de adoptiewereld worden de voordelen steeds bekender. Hoe mooi is het om jouw adoptie- of pleegkindje zoveel mogelijk bij je te dragen zodat jij de veilige basis wordt om van daaruit de wereld te ontdekken. Juist deze kindjes die geen goede hechting hebben gehad hebben heel erg veel baat bij dragen.

Ook voor kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking zoals kinderen met autisme, ADHD, angstproblemen en kinderen met problemen met de spierspanning kan dragen soelaas brengen.

Daarnaast is dragen goed voor de ontwikkeling van de zintuigen (reuk, gehoor, ogen, tastzin), krijgt het kindje gevoel voor beweging, en ontwikkelt het evenwichtsgevoel. Ook worden, in tegenstelling tot een rugligging in het wiegje, de spieren in de nek en rug aangesproken en voorkomt de verticale houding afplatting van het hoofdje. Ook bij medische problemen zoals reflux en heupdysplasie kan dragen alles toch wat draaglijker maken.

Dragen kan ook een oplossing zijn als je kindje soms ontroostbaar is of wanneer je kleintje overdag maar niet in slaap kan geraken. Niets is zo vermoeiend voor jonge ouders als deze momenten. Maar door te dragen kan je ook zelf tot rust komen, en/of even wat doen in huis.

Dragen kalmeert je kindje en vaak valt je baby’tje wél lekker in slaap in de doek of draagzak.

Kindjes huilen aanzienlijk minder wanneer zij dicht bij papa of mama zijn. Door jouw stem, warmte, geur en hartslag wordt je kindje gerustgesteld en getroost. Ook werkt het huid-op-huid contact pijnstillend, ontstekingsremmend en bevordert het een goede darmwerking en darmrijping.

Dragen is ook heel erg praktisch! Winkelen, uit eten gaan, reizen met het openbaar vervoer, het huishouden doen, evenementen bezoeken, broertje of zusje naar school brengen en allerlei andere situaties worden veel eenvoudiger als je je kindje in een draagdoek of drager bij je draagt.

Wanneer je je kindje wilt gaan dragen is het belangrijk een ergonomisch en veilig draagsysteem te gebruiken. Daar verder over uitweiden gaat ons iets te ver brengen in deze blog. Maar we kunnen later nog eens een blogtekstje brengen over de voornaamste verschillende draagsystemen die je op de markt vindt. Het aanbod is héél uitgesproken. Kan je je nieuwsgierigheid niet meer onderdrukken, dan kan je altijd al eens passeren in de winkel!

Groetjes Nathalie