Draagconsulten – ergonomisch dragen

dragen

Alle vier de kinderen werden veel gedragen. De oudste nog vooral op de arm. Maar met een tweede kindje in huis, heb je plots handen tekort. Al snel werd er een rekbare doek in huis gehaald. En zo waren we vertrokken als draagouders; zowel mijn man als ik waren er verzot op. Later werden er ook nog andere systemen uitgeprobeerd en goed bevonden. En in al mijn enthousiasme voor al die leuke dingen en gebruiken, heb ik besloten om Zonnehoed op te richten. Het is zo fijn om mensen gedurende het hele proces van ouder worden en zijn te begeleiden. Dit als vroedvrouw maar ook als draagconsulente. Ik volgde de opleiding tot draagconsulent I en II aan het Instituut voor Hechting, onder leiding van Kirsten Minnen. En ook de module ‘Knoopwijze voor zwangeren volgens FTZB heb ik achter de rug.

Wens je graag deel te nemen aan een workshop rond dragen of heb je graag een individueel draagconsult hier bij Zonnehoed of bij je thuis, geef dan een seintje.
Voor draagoplossingen kan je in onze webshop terecht.

Contact

Tel       0479 755 190 (Nathalie Corne)
Mail     info@zonnehoed.be

Werkwijze workshops en consulten

Vooraf spreken we af wat je precies wil leren. Wil je graag met een doek knopen of kom je gewoon om je techniek wat te verfijnen? Wil je leren hoe je je pasgeboren baby kunt dragen, of ben je eerder op zoek naar manier om je peuter of kleuter te dragen? Wil je op de heup dragen, of liever op je buik of rug?
Merk je dat hetgeen we vooraf afgesproken hadden toch niet werkt voor jou, dan gaan we samen op zoek naar wat er best bij jou en je kindje past.

Tijdens het consult toon ik eerst de gewenste knoop- of draagwijze voor, waarna we samen aan de slag gaan met oefenpoppen. Pas als je het knoopsysteem goed onder de knie hebt, en je zelfzeker genoeg bent, gaan we oefenen met je eigen kindje. Na afloop zul je genoeg zelfvertrouwen hebben om het thuis toe te passen.

Je kan ook bij Zonnehoed terecht voor een pasconsult. We gaan dan tussen de grote keuze aan ergonomische draagzakken op zoek naar de het systeem dat het best bij je past.

Tarief

En privéconsult (alleen of per koppel) kost €45/uur. Na het eerste uur komt er 10 euro per begonnen kwartier bij.

Vanaf drie personen kan je ook een workshop boeken, dit kost €30/persoon.

Meestal duurt een ‘buik’/’rug’consult anderhalf uur. Voor heupdragen (ev. met een ringsling) kom je meestal met een uurtje toe. Je kindje leren dragen met een voorgevormde drager duurt meestal ook niet langer dan een uur.

Voor een pasconsult (je bekijkt welke ergonomische drager best bij je past) betaal je ook €45/uur. Maar meestal zijn we op een half uurtje rond.

Tijdens een consult/workshop leer je verschillende dragers en doeken kennen en kan je beter een idee vormen van wat het best bij je past. Als je nadien besluit om bij Zonnehoed je doek of drager aan te schaffen krijg je van ons 10 % korting. De korting is niet geldig op reeds afgeprijsde producten.

De workshops en consulten gaan standaard door bij ons in Zwalm. Indien gewenst kom ik echter met plezier tot bij jou thuis of een andere locatie naar keuze (Misschien wil je graag een draagconsult laten doorgaan in jouw kinderopvang of moedergroep?) in dat geval reken ik €0,34/kilometer.

Waarom dragen?

De meeste mensen weten dat je zoogdieren kan onderscheiden in twee categorieën: de nestvlieders en de nestblijvers. Tot welke categorie behoren wij mensen eigenlijk?

Nestvlieders zijn zo goed als ‘af’ bij de geboorte. Ze zien eruit als een miniatuurversie van hun volwassen soortgenoten en kunnen vrijwel meteen na de geboorte op hun poten staan en lopen. Hun zintuigen functioneren optimaal. De melk van nestvliedende zoogdieren is erg rijk aan eiwitten, bedoeld om de jongen snel te helpen groeien zodat ze met de ouders of de kudde meekunnen. Voor een nestvlieder is alleen zijn levensgevaarlijk. Als mama uit het zicht is zal het jong in paniek raken en haar zoeken. Voorbeelden van nestvlieders zijn koeien, paarden, herten en olifanten.

Nestblijvers zijn naakt en volstrekt hulpeloos bij de geboorte. Ze zijn blind, kunnen nog niet lopen en lijken helemaal nog niet op de volwassen versie van hun soort. Hun moeder trekt er lang op uit om eten te zoeken, in eerste instantie voor zichzelf, later ook voor haar jongen. Dat betekent dat de jongen een lange tijd alleen blijven. Om veilig te zijn is het essentieel dat de jongen in het nest blijven en stil zijn, om geen aandacht te trekken van eventuele roofdieren. De melk van nestblijvende zoogdieren heeft een hoog vetgehalte en is dus behoorlijk zwaar verteerbaar zodat de jongen een hele tijd zonder melk kunnen. Voorbeelden van nestblijvers zijn katten, konijnen en muizen.

Deze klassieke indeling van zoogdieren bestaat al sinds de 19 de eeuw. De mens werd van oudsher ingedeeld bij de nestblijvers, wat zich uitte in een typische manier van omgaan met baby’s : kinderen moesten in een eigen bedje liggen, werden bij voorkeur alleen gelaten, en enkel opgepakt voor de hoogst noodzakelijke verzorging: voeden, wassen, luiers verschonen, aan- en uitkleden.

In de loop van de jaren ’70 kwamen wetenschappers echter tot de opmerkelijke vaststelling dat de bekende indeling tussen nestvlieders en nestblijvers niet volstond om alle zoogdieren te klasseren.

Er bleek nog een derde categorie te bestaan: de draaglingen.

De pasgeboren jongen van een drager lijken op hun ouders, hebben goed functionerende zintuigen zoals de nestvlieders, maar kunnen nog niet lopen en hebben een onrijp zenuwstelsel. Daarom worden ze gedragen. De jongen zijn helemaal ingesteld op de constante fysieke nabijheid van de moeder en slaan instinctief alarm als ze alleen gelaten worden. De moedermelk van dragers is niet zo vet als die van nestblijvers, waardoor hun jongen erg vaak gevoed moeten worden. De melk is ook veel minder eiwitrijk dan die van de nestvlieders, waardoor hun jongen minder snel groeien. Wel bevat de melk vrij veel koolhydraten, om zo de hersenen snel te laten rijpen. Voorbeelden van dragers zijn primaten zoals alle apen, de buideldieren (waaronder de kangoeroe), en dus ook de mens.

CONCLUSIE:  Gedragen worden en fysiek contact zijn aangeboren basisbehoeften van mensenkinderen.

Tegemoetkomen aan deze biologische behoeften heeft niets te maken met verwennen, maar alles met het begrijpen van de ware natuur van de mens, van het mensenkind. (bron: Draagconsulenten Vlaanderen)
Wens je graag deel te nemen aan een workshop rond dragen of heb je graag een individueel draagconsult hier bij Zonnehoed (of bij je thuis), geef dan een seintje.
Voor draagsystemen kan je in onze webshop terecht.

Contact

Tel       0479 755 190 (Nathalie Corne)
Mail     info@zonnehoed.be