De reisapotheek

Over de traditionele reisapotheek vind je vast al 1001 artikeltjes op het internet, en je kan er ook kant-en-klaar kopen bij je apotheek. Maar we zouden Zonnehoed niet zijn, mochten we je niet willen aanmoedigen om je reisapotheek en EHBOkoffertje eens op een wat natuurlijkere manier te proberen samenstellen.

Enkele tips:

Ontsmetting

Wist je dat etherische olie van lavendel het ideale middeltje is om wonden te ontsmetten? Een druppeltje EO op het pijntje, en klaar is kees. Ja, echt gewoon op de huid druppelen; de etherische olie van Lavendula angustifolia Mill. (echte lavendel) is een uitzondering en mag puur op de huid aangebracht worden. Maar naast ontsmetten heeft Lavendel etherische olie nog vele andere heilzame toepassingen. We sommen er enkele voor je op:

  • Eerstegraads brandwonden
  • Zonnebrand (eerste graad)
  • Vochtige wondverzorging
  • Keelpijn
  • Preventie van muggenbeten

Naast ontsmetten is het ook wondhelend, jeukwerend en pijnstillend.

Naargelang bovenstaande indicaties moet je de EO op verschillende manieren toepassen: puur, als gorgelmiddel, in een draagolie, in een zalf.

Een etherische olie is niet oplosbaar in water, maar met een emulgator kan je de EO wateroplosbaar maken, en zo kan je er een gorgelmiddeltje van maken.

Wonden verzorgen

Een goede basis zalf voor vele toepassingen, en eveneens gemakkelijk zelf te maken is een goudsbloemzalf. Goudsbloem is eveneens antiseptisch, ontstekingswerend en wondhelend. In combinatie met de EO van lavendel wordt de werking nog versterkt. Een zalf is gemaakt van vetstoffen, waarin de EO dus gemakkelijk oplost.

Infecties

Een andere etherische olie die niet mag ontbreken in je apotheekkastje of -koffertje is die van Tea tree (Melaleuca alternifolia (Maiden et Betch) Cheel var. Terpinen-4-ol)

De EO van tea tree is om te beginnen een belangrijke weerstandsverhogende olie. Ze heeft een uitgesproken antiseptische en anti-infectieuze werking, o.a. tegen bacteriën bv. Staphylococcus aureus, E. Coli,…, tegen schimmels, tegen virussen en parasieten. Tea tree kan ingezet worden bij infecties van het maagdarmstelsel, infecties van de mondholte (aften, tandabces), infecties in de keel-neus-oor-sfeer, bronchitis, genitale infecties,… Uitwendig zijn er naast de hierboven beschreven toepassingen ook typische indicaties als acne, huidschimmels en wratten.

Tea tree EO wordt nooit puur op de huid gebruikt. En bij inname wordt ze altijd verdund.

Hoofdpijn

De verkoelende werking van pepermuntolie zorgt ook voor pijnverdoving. Deze beide eigenschappen komen vooral tot zijn recht bij (spannings)hoofdpijn. Daarbij is pepermunt zelfs bijzonder doeltreffend. Breng pepermunt aan op de slapen en op het voorhoofd. Pepermunt en menthol activeren de koudesensoren in de huid en geven een langdurig koudegevoel en is vermoedelijk daardoor pijnverdovend. Voor deze toepassing wordt de pepermunt EO verdund in een draagolie.

Pepermunt EO kan je ook inademen bij reisziekte.

Aftersun

Aloë vera gel mag ook niet ontbreken. De gel werkt heel kalmerend voor de huid. Ideaal na een dagje buiten in de zon, als aftersun.

Blauwe plekken

Maceraat van Arnica montana is dan weer een ideaal middeltje tegen bloeduitstortingen en bij een verstuiking.

Oorpijn

Bij oorpijn kan je een watje doppen in een basisolie waarin er etherische olie van Cajeput is opgelost en dit dan in je oor brengen. Ook een compres met fijn gesneden ui helpt een oorontsteking genezen.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan…

De natuur heeft echt veel in petto. Geniet er maar ten volle van…

Wil je hier graag meer over weten? Nog meer tips en tricks leren om jezelf en/of je gezin natuurlijk te verzorgen? Hou dan zeker onze kalender in de gaten. In het najaar starten we terug met workshops!